Serviciul de Evaluare, Orientare Scolară si Profesională (SEOSP) funcționează conform dispozițiilor Ordinului nr. 1985/2016 emis de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sănatății Sociale și Persoanelor Vârstnice publicat in Monitorul Oficial nr. 1019 din 19 decembrie 2016
SEOSP BISTRITA NASAUD oferă servicii de evaluare, de asistență psihoeducațională și de orientare școlară și profesională a copiilor, a elevilor și a tinerilor cu cerințe educaționale speciale (CES).
Evaluarea este un proces complex, continuu și dinamic, realizat cu scopul de a cunoaște în profunzime și de a estima din punct de vedere cantitativ și calitativ particularitățile dezvoltării, limitele și potențialul copilului/elevului/tânărului cu CES.
Scopul evaluării este de a stabili dacă elevul/copilul/tânărul are sau nu CES, în vederea orientării școlare și profesionale a acestuia.
Beneficiarii serviciilor de evaluare sunt copiii/elevii/tinerii din învățământul preuniversitar.
Finalitatea evaluării este de a orienta decizia și acțiunea educațională și de a propune programe ameliorativ-formative pe anumite paliere de dezvoltare, de a stabili serviciile educaționale optime în funcție de nevoile specifice ale copilului/elevului/tânărului cu CES.
Evaluarea copilului, elevului sau a tânărului se face din punct de vedere: medical, psihologic, educațional și social.
Documente:
ART. 45 (1) Pentru obținerea certificatului de orientare școlară și profesională, părinții/reprezentantul legal depun/depune la sediul CJRAE/CMBRAE, la secretarul COSP, cel puțin următoarele documente lizibile (conform OMECS 5805_nov_2016):
a) cerere-tip pentru evaluare complexă și orientare școlară și profesională;
b) copie a certificatului de naștere al copilului sau a actului de identitate;
c) copii ale actelor de identitate ale părinților/reprezentantului legal;
d) copie a documentului prin care se face dovada că persoana care semnează cererea este reprezentantul legal al copilului, de exemplu, hotărâre a instanței sau hotărâre a comisiei pentru protecția copilului;
e) ancheta socială;
f) fișa medicală sintetică;
g) certificatul medical tip A5;
h) fișa de evaluare psihologică;
i) fișa psihopedagogică;
j) copie a foii matricole/adeverință care atestă înscrierea copilului în unitatea de învățământ;
k) copie a ultimului certificat de orientare școlară și profesională, la reorientare.